Skip to main content

Diktaturerna & vapnen

Pakistan

Det demokratiska systemet i Pakistan sattes ur spel genom militÀrkuppen i oktober 1999 dÄ överbefÀlhavaren general Pervez Musharraf utnÀmnde sig sjÀlv till president. Genom den reviderade grundlag som militÀren införde och som antogs av parlamentet Är 2003 infördes i princip ett presidentstyre. I augusti 2008 meddelade Musharraf att han avgÄr.

Situationen för de mÀnskliga rÀttigheterna i Pakistan förvÀrrades under 2007. Liksom tidigare var bristande rÀttssÀkerhet, godtycklig myndighetsutövning och diskriminering av kvinnor och minoriteter vanligt förekommande i det pakistanska samhÀllet. Tortyr förekommer och dödsstraff tillÀmpas. Tortyren leder i mÄnga fall till dödsfall.

Pakistan har ratificerat och undertecknat konventionen om medborgerliga och politiska rÀttigheter och har undertecknat men inte ratificerat konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rÀttigheter. Pakistan har inte undertecknat eller ratificerat konventionen om tortyr.

Demokratistatus: Not free, dvs diktatur Ă„ren 2000-2007. Partly free, dvs ickedemokrati, 2008-2010.

Vapenexport: Pakistan har fÄtt köpa krigsmateriel av Sverige varje Är under 2000-talet, Àven sÄ kallad krigsmateriel för strid. Pakistan var den femte största mottagaren av krigsmateriel frÄn Sverige under 2000-talet och summan uppgick till drygt 5,5 miljarder kr. Landet har fÄtt köpa luftvÀrnsroboten Robot 70 frÄn Bofors. 2006 tecknade Saab ett kontrakt avseende det militÀra radarsystemet Erieye för 8.3 miljarder kronor (senare minskat till 7 mdkr). Sedan 2007 tillÄts inte nÄgra nya affÀrer med Pakistan, men följdleveranser i miljardklassen godkÀnns.

LÀs mer om vapenexport och diktaturer i vÄrt Faktablad.

Underskrifter

  • -
  • -
  • -
  • -