Skip to main content

Diktaturerna & vapnen

Bahrain

I jĂ€mförelse med de flera grannlĂ€nder Ă€r Bahrain förhĂ„llandevis liberalt och 2002 fick landet ett parlament, men mĂ„nga av ledamöterna utses av kung, Hamad ibn Isa al-Khalifah, som ocksĂ„ kan lĂ€gga in sitt veto mot alla lagförslag. Verklig demokrati rĂ„der inte i landet, politiska partier Ă€r förbjudna, men ”politiska föreningar” tillĂ„ts. 2006 antogs en lag som inskrĂ€nker mötesfriheten med krav pĂ„ tillstĂ„nd för att hĂ„lla politiskt inriktade möten och demonstrationer. Censur rĂ„der i inrikespolitiskt kĂ€nsliga frĂ„gor och kritik av kungafamiljen Ă€r förbjuden. Tidningar och mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationer har stĂ€ngts av myndigheterna.

Dödstraff förekommer. Tortyr och annan omÀnsklig behandling Àr förbjuden i lag men kungen utser samtidigt alla domare och domstolar har utsatts för tryck frÄn regeringen.

Bahrain har ratificerat konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rÀttigheter, konventionen om medborgerliga och politiska rÀttigheter och konventionen mot tortyr och annan grym, omÀnsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Man har dock varken undertecknat eller ratificerat tillÀggsprotokoll (om avskaffande av dödsstraff och förebyggande av tortyr) för de tvÄ senare konventionerna.

Demokratistatus 2000-2010: Not free, dvs diktatur, 2000-2001 och 2009-2010. Partly free, dvs ickedemokrati 2002-2008.

Vapenexport: Vapenexporten 2000-2010 uppgÄr till 79 miljoner kronor varav drygt hÀlften, 45 mnkr, under de senaste tre Ären. Sverige har sÄlt krigsmateriel, Àven sk Krigsmateriel för strid, till Bahrain alla Är utom ett under perioden. Exempel pÄ exportaffÀrer Àr radarsystemet Giraffe och pansarvÀrnsroboten Robot 70 frÄn Saab. Bahrain var ett av lÀnderna i den sÄ kallade BoforsaffÀren. DÄ var man tvungen att smuggla dit vapnen. Nu Àr det uppenbarligen fullt lagligt att exportera dit. DN avslöjade den 16 januari 2001 att de tidigare smugglade robotarna fÄr ersÀttas med nya.

LÀs mer om vapenexport och diktaturer i vÄrt Faktablad.

Underskrifter

  • -
  • -
  • -
  • -